5 Temmuz 2012 Perşembe

Üniversite Tercihi Yapılıken Nelere Dikkat Edilmeli?

2012 YGS ve LYS'ler tamamlandı.LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayacak tercih heyecanında çok dikkatli olmak gerekiyor.Yapacağımız tercihin kaderimizi tamamen değiştireceğini unutmayalım.
Lys sonuçları açıklanır açıklanmaz,sakin olup hemen karar vermeden tercih yapmayın.Tercih zamanı öğrencilerin üzerinde aile ve çevre baskısı olacaktır.Stres yapmadan bu zamanı iyi değerlendirmek gerekir.
Tercih yaparken,öğrencinin daha çok istediği bölüm varsa bununla ilgili detaylı araştırmaların yapılması gerekir.
Düz lise mezunlarının tercih yapması gerçek anlamda zor bir durumdur.Hiçbir mesleki eğitim almamalarının yanı sıra ilgili meslekler hakkında da yeterli düzeyde bilgi sahibi değiller.
Tercih esnasında kişinin kendi kararının yanı sıra uzmanlardan da bilgi almak gerekir.
Tercih yapmadaki en önemli husus,seçilecek üniversitenin yaşadığı yere uzaklığıdır.Kesinlikle yaşadığınız yerden çok uzak bir üniversiteyi tercih etmeyin.Ne olursa olsun puanınız yetiyor olsa bile 4yıllık üniversite okumak için çok uzaklara gitmeyin.Sosyo-ekonomik-kültürel dengesizliklerin kişi üzerinde yapacağı etkiyi tartışmak lüzumsuzdur.
Puanınızın 4 yıllık bir programa yeterli olmaması bir başarısızlık değildir.Üniversitelerin 2 yıllık fakültelerini hiç de yabana atmayın.2 yıllıkların çoğunun son derece kaliteli olduğunu ifade etmeliyiz.
Bölüm dışından tercih yapmamaya özen gösterin.Sözelci birisinin ekonomi yada çalışma ekonomisini bir büyüğü tavsiye etti diye seçmemeli.Ya da sayısalcı birinin coğrafya bölümünü seçmemeli.Sıkıntılar zaman içinde görülür.
Tercihte çok önemli bir husus ise,devlet ve vakıf üniversitesi farkını bilmek.Hangi üniversitenin vakıf hangi üniversitenin devlet olduğuna dikkat edelim.
Tercih yapacağımız üniversitelerin imkanlarını iyi araştırmalıyız...
Bu sayılanlara dikkat edersek üniversite yaşamının çok kaliteli geçeceğine inanıyoruz.


Hiç yorum yok: