21 Eylül 2013 Cumartesi

Yurtdışı E-Ticaret Sitelerinden Cep Telefonu Alınır mı?

Ülkemizde cep telefonu satın almak için asgari ücretin kat ve kat üzerinde bir maaşımızın olması lazım.Ancak böyle bir durum sözkonusu olmadığından vatandaşlarımızın cep telefonu almaları hayal oluyor.Bir akıllı telefon almak için 24 ay yada 36 aylık bir sözleşmeye imza atmak ilk başlarda cazip gelse de ilerleyen aylarda bir zulüm olarak görülüyor.Bu zaman içerisinde bir akıllı telefon sahibi olmamak için nefsimizi yenmemiz lazım ama o da olmuyor.
Ülkemizde piyasaya giren yeni cep telefonlarının fiyatları psikolojik sınırdan satılıyor.2000 tl'nin üzerinde bir telefon sahibi olmanın binbir türlü sebepleri varki,bunların en başında nefsin arzulaması ve ego tatmini geliyor.Bu psikolojik fiyatlar sebebiyle en ucuzunu nereden bulabilirim diyenleri,yurt dışı internet sitelerinde gezinirken görebiliyoruz.
Bu fiyatlar karşısında yurt dışından illegal yollarla telefon sipariş etme fikri hemen hemen herkeste oluyor.Özellikle de aliexpress.com,everbuying.com gibi sitelerde satılan cep telefonlarının ülkemize de kargolanması daha da cazip hale geliyor.

Herkesin bilip de bilmemezlikten geldiği bir konuya açıklık getirelim:
Soru:Yurt dışından cep telefonu siparişi verebilir miyim?
El Cevap:Hayır kardeşim sipariş veremezsin!
Soru:Nedenmiş o?
El Cevap:Kardeşim,bizler TC vatandaşı olarak,bu ülkenin yazılı kurallarına uymak zorundayız.Bu nedenledir ki,bununla ilgi yasalarda;İMEİ bulunan her türlü cihazın posta yoluyla girmesi yasaktır.
Yurt dışından cep telefonu satın almak için o ülkeye gidip,kendiniz alıp geleceksiniz diyor.Birden fazla almak da yasaktır.Bir de onu ülkemizde kayıt ettirmek gibi bir işlemi var.100 tl'ye pasaporta kayıt edip,20 tl'de işlem ücreti verip ancak öyle bir şekilde cep telefonu sahibi olabilirsiniz.

Yurt dışından sipariş verenler var,onlar nasıl yapıyor?
Öncelikle,ülkemize cep telefonu gönderen sitelerin hepsi uzakdoğulu sitelerdir.Abd yada Avrupa ülkelerinde telefon siparişi yapamıyoruz.Özellikle aliexpress'ten yapılan siparişler var.Gittigidiyor mantığıyla çalışan aliexpress'te ürünü almadan satıcıyla irtibata geçip,düzgün birşekilde paketleyip üzerine de 'gift box'yazdırırlarsa ürünün ulaşmasında sıkıntı olmaz.Bu şekilde yapıp cep telefonu alanlar var.Ancak sipariş verilen cep telefonları kalitesiz oluyor.Neresinden tutarsanız elinizde kalır cinsten.
Yurtdışından sipariş verilen cep telefonları hiçte ucuz değil!
Uzakdoğulu sitelerde satılan cep telefonlarını  incelediğimizde,donanımsal olarak bir şey söyleyemeyiz ancak, fiyat konusunda bizim vatandaşlarımız yanılıyor.Fiyatlara baktığımızda belirtilen özellikler dahilinde hiçte ucuz değil.İdeal donanıma sahip bir Çin malı telefon bile 150 dolardan başlıyor.Yani 300 tl...
Farklı isimler adı altında satılan cep telefonlarının yanı sıra bilindik markaları da satan bu sitelerden birisinde Huawei Vision telefonunu buldum.Fiyatı 227 dolar yani 454 tl.Bu telefon Hızlıal.com'da ve hepsiburada.com'da 299 tl.Evet yanlış duymadınız sadece ve sadece 299 tl.Hangisi daha ucuz sizin takdirinize kalmış artık.
http://www.dhgate.com/product/original-huawei-vision-u8850-android-2-3/154572566.html#s1-4-1|138347825 buyrun bu da o telefonun linki...
Kulaktan kulağa kulağa yayılan şehir efsanesinin de bilimsel olarak yok edildiğini görüyoruz.
(Ancak fabrika çıkışı toptan alanlar sadece çok ucuz fiyattan alabiliyor...)

Bunun gibi örnek vermek çok.Ayrıca tablet pc'lerde de durum aynı.Burada 200 tl olan tableti orada 3-5 dolar daha fazla.
Ayrıca cep telefonu elimize ulaştığında ise nasıl birşeyle karşılaşacağımız da süprizlere gebe.2-3 hafta kullanıp bozulduktan sonra kendi imkanlarımız bile tamir etmeye yetmeyecektir.

Bu sitelerden satın alınan cep telefonlarının güvencesi var mı?
Evet var hem de kvk ve telpa garantili diyerek espirili bir şekilde başlamak istiyorum.İllegal bir şekilde ülkeye cep telefonu postalayanların,bir güvence araması akla abes değil midir?
Telefon elinize ulaştığında,artık tüm sorumluluk sizlere ait oluyor.Ancak,alıcının ürünü onaylama durumu varsa e-ticaret sitesinde,ürünü iyice kontrol etmelidir.Hatta,ürünün onaylanma süresine daha varsa bu süreyi iyi kullanmalıdır.Para satıcıya aktarıldığında hak talep etmeniz güçleşecektir.Bu yüzden telefon elinize ulaştığında hemen onaylamayın.Bazı uyanık satıcılar ürün müşteriye ulaşmadan önce mesaj atıp,ürünün onaylanmasını isteyebilirler.
Ürüne onay verdikten sonra,ürün bozulursa işiniz zor artık...

Velhasıl,sonuç olarak;

Yurt dışı internet sitelerinden alışveriş yapmak oldukça keyiflidir.Bu keyfi bozmamak için de alışverişlerde abartıya kaçmamak lazım.Cep telefonu almak abartıdır işte.Keşke,cep telefon siparişleri yasal olsa ve hatta ticarette ulusal sınırlar kaldırılsa çok iyi olurdu.
Uzakdoğulu sitelerden ıvır-zıvır alın ancak,telefon almaya yeltenmeyin.Hem kalitesi meçhul hem de fiyatlar pahalı.Ucuza alacağız diye elin çekik gözleriyle yarım yamalak translate İngilizcesiyle muhattap olursak,delirebiliriz.Bu yüzden fevri davranmadan,abartılı olmayan fahiş fiyatlı olmayan,sıcak fırsatlı cep telefonlarını düşünebiliriz...
Karar elbette sizlerin olacaktır...








Hiç yorum yok: