20 Şubat 2012 Pazartesi

I.Dünya Savaşı'nı Tetikleyen Tesadüf

1914 yılının Haziran ayında,Saray Bosna'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliaht Prensi ile eşine sıkılan kurşunlar,dünyayı kan ve ateşe boğan,10 milyondan fazla insanın ölümüyle sonuçlanan ilk dünya savaşını tetiklemiş olur.
Fakat suikast olayına yakından baktığımızda olayı şekillendiren küçük detayların,sonucu önceden planlanmış bir noktaya doğru yönlendirdiği açıkça bellidir.
O günlerde Saray-Bosna,Veliahd Prense suikast  yapacak olan Sırp teröristlerle doludur.Bu durum,Avusturya-Macaristan Hükümeti tarafından bilinmektedir.Veliahd Prense kendisine defalarca yapılan,geziyi erteleme tekliflerini reddederek, Saray-Bosna'ya gider.
Ölümüyle sonuçlanacak olan suikasttan birkaç saat önce,başarısız bir suikasta daha hedef olmuştur.Bu olayda yaralananları ziyaret etmek için,şehir valisinin bütün aksi ısrarlarına rağmen,üstü açık bir arabada ve hemen hiçbir güvenlik önlemi almadan vilayet konağından hastaneye hareket eder.
Saray-Bosna'nın dar sokaklarında bir yerde,makam otosu bir trafik sıkışıklığı nedeniyle uzun süre beklemek zorunda kalır.Makam otosunun durduğu yerin karşısında bulunan kafeteryada ise sabahki başarısız suikastın moral bozukluğunu gidermeye çalışan bir Sırp terörist oturmaktadır.Terörist,gördüğü manzara karşısında gözlerine inanamaz;gökte aradıkları yerde ve hem de avuçlarının içindedir.Bundan sonra yapılacaklar,bir prova basitliği ve rahatlığıyla gerçekleştirilecektir.Veliahd Prens ile eşine doğru yağan kurşunlar ve savrulan bombalar...

Hiç yorum yok: