10 Şubat 2013 Pazar

Akıllı Telefonlarda Güncelleme Gerekli mi?

Akıllı telefon kullanmak başlı başına bir masraftır.Bir de bunun yanında güncelleme olayı var ki akıllı telefon kullanıcıları için ayrı bir telaş oluyor.Özellikle android kullanıcıları için.
Google, Android işletim sisteminde devamlı guncelleme yayınlıyor. Hâliyle android kullanıcıları yeni gelen güncellemeleri telefonlarına kurmak istiyor.Google senede birden fazla guncelleme yayınlıyor ki,en son sürümü yayınladıkları zaman android kullanıcıları bir önceki sürümü daha yeni yüklemiş oluyor.Nexus kullanıcıları hariç, diğer androidçiler hiçbir zaman son sürüme zamanında erisemiyorlar.
Mobil üreticiler guncelleme konusunda biraz ağır kalıyor. Güncelleme tarihleri ayarlarinirken oldukça geç bir tarihi belirtiyorlar. Dünya devleri arasındaki Lg, guncelleme konusunda bir hayli sorumsuz.Samsung bu konuda ciddi davranirken, Sony de Samsung politikası izliyor.Özellikle Sony, Ericsson ile ayrılmadan önce ürettiği 2011 modell Xperia serinin hepsine güncelleme vermişti.Samsung burada Sony'nin gerisinde kalmıştı.Sony çıkan yeni cihazlara guncelleme vermeyi taahhüt ediyor ancak bu konuda kendisini biraz kurnaz sanıyor.2012 yılında çıkardığı Xperia S' i 2.3 ginger bread güncellemesi vardı.Oysa ki o dönemde 4.0 ics çıkalı çok olmuş herkes ics sürümüyle piyasada yerini almasını bekliyordu.Piyasaya sürmeden önce bile ics guncellemesi alabileceğini duyurdular.Diğer serinin cihazları için de aynı taktiği uyguladılar.
Devamlı güncelleme yayınlayan Google, her seferinde aynı b

bahaneleri saymaktan da ileri gidemiyor açıkçası. Yeni bir guncelleme olduğunda, daha stabil, daha hızlı, bir onceki guncellemedeki sorunlar giderildi diyor. Android'e 2.3 gb ile başlayıp şu anda 4.1.2 kullanıyorum. Arada çok fark var ama, 2.3 te de bir sıkıntı yoktu neyseki.Galaxy S2'yi 13 ay 2.3 sürümünde kullanmıştım. 4.0 ics gelmiş ve kısa zamanda 4.1 sürümünün haberi gelmişken usenip de guncelleme yapmamistim.Daha sonra Galaxy Note 2 ile 4.1.1'i gördüm. 4.1.1'de çok fark olmasına rağmen, sonuç olarak tüm sürümler aynı mantık uzerinden islediginden, bir iki saatte 4.1'e hemen uyum sağladım. İlkbahar sonlarında yeni bir Nexus ve yeni bir guncelleme yayinlasalar da 4.1'den çok farklı olacağını sanmiyorum.Dikkat ederseniz menüden ya bir uygulamayı siliyorlar ya da ekliyorlar. Google bu guncelleme olayinda ciddi olması gerekiyor.Guncellemeleri uzun bir aralıklarla yapmalı ve bir önceki sürüme göre de daha farklı yapması lazım.Tum android cihazların da aynı anda guncellenmesi şart. Uçuk seyler yazdım ama böyle olması daha mantıklı değil midir? Bir android cihaz alıyorsunuz kısa süre içerisinde bir guncelleme olayını duyunca, sabirsizlikla bekliyorsunuz.Geldi mi gelmedi mi diye bekleye bekleye aradan 1 sene geçiyor ve Google yeni bir guncelleme haberini duyuruyor. Benim telefonum devamlı güncel kalsın istiyorsanız, alacağınız telefonun üst seviye olmasına da dikkat edeceksiniz. Tüm markalar, her cihaza guncelleme vermiyor. Öncelik olarak üst seviye telefonlarina güncellemeyi veriyor. Bir Telefonda yazılım mı önemli yoksa donanim mı önemli? Bu da ayrı bir konu...

Hiç yorum yok: